Blog

Concert a La Yunta

16-08-2016


Amb el TRIO SEKRETS novament vam anar a La Yunta (Guadalajara) per oferir un concert dins del cicle dels orgues històrics de Castilla-La Mancha. El concert, dividit en dos blocs, va tenir una part dedicada a la música del renaixement i una altra a la del barroc. 

La part del renaixement es va iniciar amb l'obra per a orgue The Bells de William Byrd, i així es va presentar el rei dels instruments amb una obra rica en matissos que simula els diferents tocs de les campanes. Cal destacar sobre aquesta part, l'encertada tria per part del nostre organista, Joan Castillo, de dos motets vocals, els quals van servir d'inspiració per a obres d'orgue sol, una pràctica habitual entre els grans autors del renaixement. Per mostrar aquest fenomen, es van interpretar primer els motets cantats (d'Orlando di Lassus i Willaert) i després es va escoltar la versió organística de Grabrieli i Cabezón, respectivament.

Pel que fa a la part barroca, aquest estiu ens hem estrenat amb la cantata All'ombra di sospetto de Vivaldi, per a soprano, traverso i baix continu: una cantata profana, alegre i virtuosa, que es va interpretar sencera i creiem molt adequada per a realitzar-ne el baix continu amb orgue, i més encara amb un orgue barroc com el de La Yunta. També es va interpretar Händel, Corelli i Pachelbel. D'aquesta manera es va poder donar una visió general del barroc europeu i les seves grans formes: la cantata amb recitatius i àries, la sonata amb moviments i el tema amb variacions.

A cavall de les dues èpoques -el renaixement i el barroc- vàrem incloure unes delicades àries de Frescobaldi, que ens van servir per explicar la transició de la música d'una a altra època i el naixement del baix continu per a acompanyar la veu i els instruments. El baix continu esdevindria la tècnica compositiva regnant en tota la música de cambra del període barroc, i a nosaltres, especialment ens abelleix que sigui l'orgue, amb tota la seva riquesa i possibilitats articulatòries i tímbriques, l'instrument que ens hi acompanya.

19-08-2016 | 6559 lectures

Comentaris

Articles recents més llegits

Inici de l'any 2024 amb ALEGRANSA

Cants de trobadors i pelegrins

El 2024 s'ha iniciat amb la música medieval i la bona represa del projecte: "Cants de trobadors i pelegrins"! El proppassat dissabte 20 de gener de 2024 em vaig encarnar amb la trobairitz Beatriu de Dia, la Comtessa i poetessa del segle XII que, juntament amb els seus joglars i pelegrins itinerants, varen fer escala a Barcelona per presentar novament els ...
23-01-2024 | 11622 lectures | 13 comentaris

Concert de Quaresma

17 de març de 2024, a les 19h!

Enguany arribem a la vuitena edició del concert anual de Quaresma de Cant i Orgue, protagonitzat per dues veus: la de la soprano Olga Miracle i "la veu" de l'orgue Gabriel Blancafort construït el 1974, que aquest cop estarà a mans de l'organista Josep Lluís Viladot.
29-02-2024 | 6917 lectures

VIII Concert de Quaresma

Diumenge 17 de març de 2024, a les 19h

Gràcies! Avui hi éreu tots i totes! La música de Lamote de Grignon, Pahissa i Currià ha demostrat novament el seu gran nivell. I ho ha fet en un indret emblemàtic, històric i referent.
18-03-2024 | 6476 lectures | 1 comentari

LIEBESGARTEN

Una Liederabend per a tots els públics

La primavera del 2024 novament ens obria la tanca, ahir, del nostre LIEBESGARTEN, un jardí exuberant de flors i perfums, amb un programa exclusivament de Lied, composat per tres cicles sencers per a dues veus i piano. El jardí es transformà en una sala de concert, regentada per un magnífic piano Blüthner ...
16-04-2024 | 6427 lectures

Un órgano en su capillla

Concierto de Jueves Santo, 28 de marzo de 2024

Este año el "Viaje a la Alcarria" estuvo acompañado de lluvia y nieve, que embellecía un paisaje que yo todavía no había visto en primavera, de verdura humedecida y una alegre fauna que se cruzaba en el camino. (...) Y de vuelta a Barcelona, sigo escuchando los sonidos... aquéllos del silencio en el paisaje, de las campanas de un templo y de un órgano ...
05-04-2024 | 6044 lectures | 1 comentari